מה היא טכנולוגיה?

היכרנו את הטכנולוגיה כהגדרה של רעיון העוסק בפתרונות מעשיים כמענה לרצונות וצרכים תוך ניצול חידושי המדע.

הבאנו דוגמה – מזגן כאמצעי לשיפור חיינו.

המזגן עובד על מדחס המייצר לחץ ומשחרר אותו בחוג סגור. למדנו שישנה תופעה מדעית שכאשר משתחרר לחץ נוצר קירור. בעזרת מאורר אנו מזרימים אוויר על גופי הקירור של המזגן וכך אנו מקבלים אויר קר. כנ”ל בחימום אנו מנצלים תופעה מדעית אחרת של חימום גוף חימום ע”י הזרמת חשמל דרכו ואז הזרמת אויר עליו כדי לחמם את האויר.

למדנו על טכנולוגיה מתקדמת וטכנולוגיה פשוטה ובסיסית יותר – Low-Tech מול Hi Tech

ראינו מצגת עם תמונות של מוצרים טכנולוגים שונים מוכרים יותר שהילדים זיהו בקלות –

כמו מחשב/טאבלט, בית חכם, מטוס, מכונית אוטונומית-טסלה,עגלת סופר חכמה

ומוצרים עתידניים כמו פתרונות תחבורה מקומית על בסיס תעופה, רובוטים צבאיים, מחשב קוונטי ועוד..

המחשב האישי

למדנו להכיר את המחשב האישי תפקידו בחיינו, אילו דברים אנו עושים במחשב.

איך המחשב עובד, למדנו להכיר את רכיבי המחשב – המארז, לוח האם, המעבד, זיכרון RAM וזיכרון אחסון – הדיסק הקשיח, מאווררים, גופי קירור וספק הכוח.

הילדים פירקו והרכיבו רכיבים ממחשבים בבית הספר.

תקשורת מחשבים –

למדנו על הצורך בתקשורת בין מחשבים, כיצד אנחנו בעצם יכולים להעביר מידע מהמחשב שלנו למחשב ספציפי מתוך מיליוני המחשבים בעולם. השימוש בכתובות IP היתרונות (קישוריות) והחסרונות (ידיעת הכתובת שלי למשל ע”י גורם זר יכולה לאפשר תקיפת סייבר של המחשב שלי)

למדנו על השימוש בפרוטוקולים שונים ברשת האינטרנט. פרוטוקול כסט של כללים המגדיר את אופן ההתקשרות בין מחשבים למטרות מסוימות, למשל פרוטוקול להעברת מיילים.

למדנו על טכנולוגיות פיזיות לתקשורת מחשבים מהסביבה שלנו כמו כבל רשת, סיב אופטי, WIFI, רשת סלולר.

למדנו לבדוק את מהירות החיבור שלנו לאינטרנט.

רשת האינטרנט –

למדנו על רשת האינטרנט, אילו שימושים אנו עושים באינטרנט. הכרנו רשימה של מושגים באנגלית של שימושים באינטרנט וראינו איך רוב הילדים משתמשים כמעט בכל המושגים שהיכרנו.

שרתים –

היכרנו את המושג ולמדנו מה ההבדל בין מחשב אישי לשרת המשמש משתמשים רבים בו זמנית. למדנו שכאשר אנו פונים לשרת כדי לקבל מידע כמו יוטיוב גוגל וכו’ מיליוני משתמשים אחרים פונים בו זמנית לאותו שרת שצריך לתת שירות לכולם. למדנו אילו תכונות נדרשות משרת, ראינו חוות שרתים והיכרנו את המושג דאטה סנטר.

ראינו סרטונים שמתעדים חוות שרתים גדולות של גוגל ואמזון ולמדנו על הצרכים והפתרונות של חוות שרתים גדולות – הרבה חשמל, הרבה קירור. הרבה אבטחה. אילו טכנולוגיות משמשות לקירור (מיקום בקרבת מים) זרימת האוויר בחוות השרתים וכו. מה החשיבות של אבטחה, כיצד מתייחסים לפסולת של דיסקים קשיחים שהתקלקלו מבחינת אבטחת מידע ועוד.

סלולר –

למדנו על סלולר כטכנולוגיה. המילה Cellular מהמילה Cell (תא). למדנו על תדרים ואיך ממחזרים תדרים לשימוש של יותר משתמשים ע”י שימוש חוזר באותם תדרים בתאי שטח רחוקים אחד מהשני – מכאן השם סלולר.

למדנו על התפתחות טכנולגית הסלולר מהדור הראשון ועד לדור 5 מה מאפיין כל דור – שיחות, הודעות, אינטרנט, וידאו וכו

למדנו מה הם מרכיבי רשת הסלולר – מכשיר הטלפון הנייד שמשדר לאנטנה שמשדרת למתג. המתג כמחשב/שרת שמנהל את תקשורת הסלולר.

תפקידי המתג ניהול מעקב גאוגרפי עקבי כדי לדעת לאן להעביר שיחות, ניהול מעקב אחר שימושים/חיובים, ביצוע קישור השיחה בפועל בין המנוי המבקש למנוי המקבל בהתאם למספרי מנוי כמזהה ייחודי ברשת ובהתאם לאנטנה הקרובה למנוי מבקש השיחה ומקבל השיחה.

דיברנו על מכשירי סלולר שונים וערכנו השוואות בין מכשירים שהילדים בחרו באמצעות האתר GSMARENA.

רובוטים –

היכרנו את ההגדרה – רובוט הוא יצור מכני אוטומטי המחליף את האדם בביצוע פעולות מסוימות. רובוטיקה – תחום בהנדסה שעוסק בפיתוח מחקר ועיצוב של רובוטים.

למדנו על רובוטים שונים תפקידיהם ומרכיביהם. היכרנו שישה סוגי רובוטים – רובוטים לתעשייה, ראינו כיצד רובוטים משמשים למשל בפס ייצור לרכבים. רובוטי שירות, דיברנו על רובוט מוכר משקאות שניתן לראות בקניון. רובוטים רפואיים – היכרנו את דה וינצ’י רובוט המשמש לביצוע ניתוחים מדויקים וראינו סרטונים שלו. רובוטים שיתופיים – ראינו רובוטים העובדים בסביבה משותפת עם בני אדם ומסייעים להם למשל בהבאת כלים וכו’ , רובוטים צבאיים, ראינו רובוטים המשמשים את הצבא ללחימה ולהובלת מטענים בשטחים מאתגרים כמו רובוט כלב. רובוטים אוטונומיים, דיברנו על רובוטים אוטונומיים והבאנו את טסלה כמכונית אוטונומית לדוגמה, דיברנו על השיקולים הרגולטוריים ואילו סוגיות מוסריות עלולות להופיע. הילדים קיבלו דוגמה והתבקשו להשיב כיצד על המכונית לנהוג אם למשל היא עומדת להתנגש במשאית ממול במהירות גבוהה או לזוז הצידה ולפגוע בהולך רגל? מה אם מדובר במספרים שונים של נפגעים? ילדים? הילדים נתנו תשובות מפתיעות.

בינה מלאכותית –

מה היא בעצם בינה מלאכותית? מערכת שלומדת לשפר את עצמה באמצעות איסוף ועיבוד של מידע. תחומים מרכזיים בהם מפותחת בינה מלאכותית – למידה עצמית, הסקת מסקנות, פתרון בעיות, תפיסת המרחב, שימוש בשפה. הכרת מנועי בינה מלאכותית נפוצים.

פלט של בינה מלאכותית טקסטואלי וויזואלי. הילדים קיבלו משימות וגישה למנועים שונים של בינה מלאכותית והתנסו בממשק הטקסטואלי – שאלת שאלות וגם בממשק הויזואלי ויצרו עבודות שונות. כמו כן הילדים ענו על שאלות שאת תשובתן נדרשו ליצור כתמונה באמצעות בינה מלאכותית.

Auto ID –

זיהוי אוטומטי. הילדים למדו על הצורך בזיהוי ייחודי אוטומטי של אלמנטים ביום יום למשל מוצר בסופר באמצעות ברקוד כיצד המחשב יודע שמדובר בביסלי ולא בסבון כלים. למדנו להכיר מה זה ברקוד. כיצד מתבצעת סריקת ברקוד – ע”י החזרת האור לסורק מהקווים השחורים והלבנים.

סוגי ברקוד חד ממדי ודו ממדי. הילדים קיבלו דפים עם משימות עם קודים שונים של ברקוד ונדרשו לסרוק ולתעד את התוצאות במחשב באמצעות סורקי ברקוד שקיבלו.